Raymarine FAQ Knowledge Base

The Raymarine Knowledge Base provides answers to frequently asked questions.

Enter the term(s) you'd like to search for in the Knowledge Base (e.g. "GPS sensor").You can use AND, OR, NOT, and parentheses. Surround an exact phrase with quotation marks.

Search results will appear below.

Software Update: C Classic (C70, C80, C120)

C Serie
  • Software Update für: C Serie Multifunktionsdisplays (C70, C80, C120)
  • Software Version: 5.16, 5.16 FEL
  • Veröffentlicht: Juli 2012
  • Ersetzt: 5.04, 4.30, 4.29, 4.26, 4.25, 3.18, 3.16, 2.17, 2.14, 2.12, 1.24, 1.21

Version 5.16 laden

Jetzt die neue Version laden

Update Anleitung lesen   |  Handbuch

Was ist die FEL (Far East Languages) Version?

FEL (Far East Languages) steht für fernöstliche Sprachen in der Software. Die Funktionalität ist bei beiden Versionen identisch, jedoch hat die FEL Version andere Sprachen zur Auswahl:

- Chinesisch

- Japanisch

- Koreanisch

- Griechisch

- Russisch

Deutsch gehört im übrigen nicht dazu. Wenn Sie obige Sprachen nicht benötigen, wählen Sie die Standardversion der Software. Bitte beachten Sie, dass die Sirius Wetter-Software in der FEL nicht enthalten ist, da diese nur in Nordamerika verfügbar ist.

Version v5.16 FEL laden

Download Software

Bedingungen zum Download der Software

Das Update der Firmware geschieht auf Ihr eigenes Risiko. Bevor Sie mit dem Update beginnen, sichern Sie alle wichtigen Daten.

Wird das Update der Firmware unterbrochen, wird Ihr Gerät nicht richtig oder gar nicht funktionieren. Unterbrechen Sie das Update nicht, stellen Sie unbedingt eine zuverlässige Spannungsversorgung sicher. Schäden durch ein missglücktes Update sind nicht durch die Raymarine Garantie gedeckt.

Mit dem Download der Software stimmen Sie diesen Bedingungen zu.

Software Versionen

Version   Veröffentlicht   Eigenschaften

v5.16/FEL

Juli 2012

• Verbesserte Berechnung von AIS Zielen durch Vergrößerung des Klasse B AIS Ziel Time-Out. Dadurch wird der ungewollte Verlust von AIS Zielen vermieden und die Berechnung der TCPA für bewegliche und stationäre Ziele verbessert.

v5.04

Aug 2010

Seekarte

• Bei Verwendung der Karten-Offset Funktion werden die Kompassdaten (so verfügbar) für die Ausrichtung genutzt
  • Karten- und Kartendaten sind nun auch oberhalb von 78 Grad verfügbar
  • Strömungspfeile werden nun auch im Head-Up Modus richtig angezeigt
  • Geänderte Kartensequenzierung zur Verhinderung des Reset bei Nutzung der Navionics 44XG / 46XG Seekarten

Fischfinder

• Zeigt die Geschwindigkeit als -.-- wenn kein Geschwindigkeitsgeber an den DSM angeschlossen ist

GPS

• Ground Trip/Log erhöhen sich bei stehendem Boot nun nicht mehr
  • Korrektur der Ground Trip Fehlberechnung

Radar

• Korrektur der kurzzeitigen Drehung des Radarbildes um 180 Grad
  • Radar Overlay auf der Seekarte kann nur noch angezeigt werden, wenn ein magnetischer Kompasskurs (z.B. von Autopilot, Smart Heading System, ST60 Compass, etc.) im System ist. Vorherige Software Versionen haben das Overlay auch angezeigt, wenn nur der COG vorhanden war und die Geschwindigkeit über Grund (SOG) über 2 Knoten lag.

Automatic Identification System (AIS)

• Verbesserte AIS TCPA Berechnung
  • Verbesserte Bearbeitung in Gebieten mit mehr als 100 AIS Zielen
  • Neuer Alarm zur PSRT Überwachung des AIS500
  • Standard Status eines AIS Zieles ist nun NOT_DEFINED

SIRIUS Marine Weather (nur USA; nicht in v5.04 FEL)

• Vergrößerter Puffer zur Verbesserung der SR50 Kommunikation
  • Update für Marine Zone Forecast Gebiete

Allgemein

• Unterstützung für 16GB CF Speicherkarten
  • Unterstützung für uSD / CF Adapter

v4.30
Download

Juni 2008

• Korrektur einer unvollständigen Übersetzung der Radaraufwärmphase bei italienischer Spracheinstellung

v4.29

April 2008

• Unterstützung des alternativen Spansion Flash Speichers
  • Unterstützung der AIS Nachricht 24

v4.26

Sept 2007

• Wartungsrelease zur Anpassung der angeschlossen GPS-Antennen für die korrigierte WAAS Konstellation

v4.25

März 2007

• Animation von Tiden Strom und Geschwindigkeit
  • Kompass-Band für die Datenzeile (COG/HDG)
  • Integration der Autopilot-Bedienung
  • Entfernungsringe für die Kartendarstellung
  • Erweiterter Navionics Support
  • Sirius Wetter und Radio Unterstützung

v3.18

April 2006

• Verbesserte Auto-Verstärkung bei kleinen Zielen für NGS RD424 Radarantennen

v3.16

April 2006

• Unterstützung von AIS und NAVTEX
  • Einstellbare Track-Intervalle
  • GPS-basiertes Trip Log
  • Anzeige von Motordaten
  • NMEA2000 Unterstützung für Motordaten
  • Graphische Kompassanzeige
  • Kompatibilität zu NGS Radarantennen

v2.17

Sept2005

• Wartungsrelease zur Behebung der SCN INCOMPATIBLE Meldung, bei welcher das eePROM auf Werkseinstellungen zurückfällt
  • Korrektur des BWR Datensatzes, nun ist auch BTW TRUE enthalten
  • Das FAT32 Format für CF-Karten wird unterstützt

v2.14

März 2005

• Entfernungsmaßstab wird auf 3 Dezimale angezeigt
  • Unterstützung der 3m und 6m Tiefenkontur
  • Strom und Tide werden nun in Lokalzeit angezeigt
  • Restart GPS führt nun einen Kaltstart statt einen Masterreset aus
  • EGNOS Konfiguration wurde hinzugefügt

v2.12

Juli 2004

• Verbesserter Kartenaufbau
  • Verbesserte Leistung mit Navionics XL3 Karten
  • Karten-Offset wurde den Karten-setup hinzugefügt
  • Der Radarbereich wurde dem Kartenoverlay hinzugefügt
  • Instrumenten-Datenseite hinzugefügt

v1.24

April 2004

• Wartungsrelease zur Verbesserung des SDRAM Timings, welches gelegentliche Neustarts verursacht hat

v1.04

März 2004

•  Erstes Release

Software Update: C Classic (C70, C80, C120)

C Classic
  • Applicable for:  C Classic (C70, C80, C120)
  • Software Version: v5.16 v5.16FEL (Far East Languages)
  • Release Date:July 2012
  • Replaces:5.04, 4.30, 4.29, 4.26, 4.25, 3.18, 3.16, 2.17, 2.14, 2.12, 1.24, 1.21

C Classic

DOWNLOAD NOW

Download Software

View Update Instructions   |   Operating Manual

What is the FEL (Far East Languages) version?

FEL (Far East Languages) is for the Far Eastern Languages version of the software.  The functionality of the softwares* are identical but the FEL software provides access to the Cyrillic and Far Eastern languages such as:

- Chinese

- Japanese

- Korean

- Greek

- Russian

Unless you wish to use one of these languages you install the standard version of software.

* Note: Sirius weather feature is excluded from the FEL software due to it only being available in North America

Download FEL v5.16 Software

Download Software

IMPORTANT TERMS OF DOWNLOADING SOFTWARE

This firmware update process is done at your own risk. Before initiating the update process be sure to backup and make copies of all important files.

If the firmware process is interrupted your product may not function properly, therefore do not interrupt the process and ensure the unit is on a reliable power supply. Damage caused by incomplete upgrades will not be covered by Raymarine warranty.

By Downloading the software, you agree to these terms.

Software History

Version

Release Date

Features
v5.16/FEL July 2012
  • Improved AIS performance including increase of Class B AIS target time-out period to prevent the MFD unnecessarily dropping AIS targets and providing correct TCPA calculation of both stationary and active AIS targets.

v5.04 Aug 2010

Chart

• Chart orientation will default to using Heading data (if available) when using the vessel offset feature
  • Cartography / chart data now available at latitudes higher than 78 degrees latitude
  • Current arrows direction correctly displayed when using Head-Up mode
  • Modified card sequencing to prevent display resets when using the Navionics 44XG / 46XG cartography

FishFinder

• Displays output speed as -.-- with no speed transducer connected to DSM unit

GPS

• Ground Trip/Log no longer increases when the vessel is stationary
  • Corrected under reading Ground Trip calculation

Radar

• Corrected momentary 180 degree radar image shift
  • Disabled radar overlay feature for MFDs which have not been interfaced to a heading data source (ex. autopilot, Smart Heading System, ST60 Compass, etc.). Previous C-Series Classic MFD software releases permitted radar overlay when interfaced to a COG (vessel had to have a SOG of at least 2 kts) or heading data source.

Automatic Identification Systems (AIS)

• Corrected AIS TCPA calculation
  • Improved processing of target data in areas with 100+ AIS targets
  • Added alarm to monitor PSRT sentence generated from AIS500
  • Default AIS target status set to NOT_DEFINED

SIRIUS Marine Weather (not available in v5.04 FEL)

• Increased memory buffer to improve SR50 module connectivity
  • Marine Zone forecast areas updated

General

• Added support for 16GB CF devices
  • Added support for uSD / CF adaptor

v4.30

Download
June 2008
  • Corrected an incomplete translated message across the radar start-up page when setting the display language software to Italian

v4.29 April 2008
  • Support for alternative Spansion memory device; support for AIS message 24

v4.26 Sept 2007
  • Maintenance release to correct attached SeaTalk GPS Receivers to detect the revised WAAS satellite constellation

v4.25 March 2007
  • Tide & Current Animation
  • Compass Tape option for data bar (COG/HDG)
  • Integrated autopilot control
  • Range rings option added to chartplotter
  • Expanded Navionics support
  • SIRIUS Marine Weather & Radio support

v3.18 April 2006
  • Using NGS RD424 radome, improvement to auto gain mode in order to track small radar targets;

v3.16 April 2006
  • AIS support; NAVTEX compatibility
  • User-selectable track intervals
  • GPS-based trip log
  • Engine data application
  • NMEA2000 support for engine data
  • Graphical compass display
  • NGS Radome compatibility

v2.17 Sept 2005
  • Maintenance release to correct spurious SCN INCOMPATIBLE messages whereby, the eePROM is resetting to factory defaults
  • NMEA BWR fixed to include TRUE BTW
  • Added support for format FAT:32 for CF Cards

v2.14 March 2005
  • Range scale shown to 3 decimal place
  • Support added for 3m / 6m depth contours
  • Tide and current times are now shown as Local Time not UTC
  • Restart GPS now performs a cold start rather than master reset
  • EGNOS configuration setting added

v2.12 July 2004
  • Improved chart screen redraw
  • Improved Navionics XL3 cartography performance
  • Added chart offset calibration function to Chart Setup
  • Radar range indicator added to radar/chart overlay
  • Added Instrument Data Page application

v1.24 April 2004
  • Maintenance release to correct SDRAM timing, which causes the display to randomly crash or reboot

v1.21 March 2004
  • Initial Release