Marina radarsystem

Öppen antenn och radarsystem med radom

Marina radarsystem för båtar | Marine Electronics by Raymarine

Marin radar med CHIRP pulskompression


Raymarine har ett brett utbud av marina radarlösningar för båtar av alla typer och storlekar.

Dygnet runt håller Raymarines radarsystem dig uppmärksam på omgivande trafik, faror och föremål, samt på annalkande väder och mycket annat. Utnyttja båtens radar för att navigera i tät dimma eller kraftigt regn, eller försäkra dig om båtens position med superexakta radaravstånd.

Låt MARPA och andra innovativa detektionstekniker hjälpa dig att navigera säkert i hårt trafikerade hamnar och ta del av kartlika kustdetaljer när du befinner dig offshore. Behöver du en radar för fiske? Hitta sjöfågel på långt håll med Raymarines superaktuella algoritmer som leder dig till fisken.

MARINA RADARPRODUKTER

Ta reda på mer om NYA Cyclone, marin radar | Marine Electronics by Raymarine

NYA Cyclone, marin radar
med öppen antenn

Solid-state öppen radar

Med Cyclone, ett högeffektivt, solid-state, marint radarsystem, som presterar i alla väder, kan du tackla även de svåraste förhållanden.

Perfekt för: Motorbåtar och fiskebåtar samt för kommersiell och brottsbekämpande verksamhet

SE CYCLONE RADAR

Se tekniska specifikationer för Cyclone

Ta reda på mer om Magnum, marin radar med öppen antenn | Marine Electronics by Raymarine

Magnum, marin radar med
öppen antenn

Radar med öppen antenn och stor räckvidd

Magnums högpresterande radar med öppen antenn har stor räckvidd och ger Raymarines multifunktionsdisplayer oslagbar bildåtergivning av små mål.

Perfekt för: Motorbåtar samt för kommersiell och brottsbekämpande verksamhet

SE MAGNUM RADAR

Se de tekniska specifikationerna för Magnum

Ta reda på mer om Quantum | Marine Electronics by Raymarine

Quantum CHIRP
marin radar

Trådlös CHIRP radar

Quantum CHIRP pulskompression sätter en ny standard for solid-state marin radar, och säkerställer att mer energi når varje mål vilket ger överlägsen bildvisning på långa avstånd.

Perfekt för: Segel- och ribbåtar samt mindre motorbåtar

SE QUANTUM RADAR

Se de tekniska specifikationerna för Quantum

Ta reda på mer om Quantum 2 | Marine Electronics by Raymarine

Quantum 2 Doppler
, marin radar

Doppler antikollision

Quantum 2 med nästa generationens CHIRP pulskompressionsradar by Raymarine ger överlägsna målbilder på både långt och extremt kort håll.

Perfekt för: Segel- och ribbåtar samt mindre motorbåtar

SE QUANTUM 2 RADAR

Se de tekniska specifikationerna för Quantum 2

Läs mer om radomer med HD Color | Marine Electronics by Raymarine

Marina radomer med HD Color

HD-färg

En radom med HD Color innebär en stor radars funktioner i liten förpackning. Den har stöd för fågelläge, dubbelt område, skanning med hög hastighet med mera.

Perfekt för: Segel- och motorbåtar samt för lättare kommersiell verksamhet

SE RADOMER MED HD COLOR

Se tekniska specifikationer för HD-radomer

VIKTIGA FUNKTIONER HOS RAYMARINES RADAR

Viktiga funktioner hos marin radar – Doppler målspårning | Marine Electronics by Raymarine

Doppler-målspårning

Tack vare doppler, som bara finns på Quantum 2-radomer och Cyclone radar med öppen antenn, kan radarn omedelbart upptäcka rörliga mål och visa dem med unik färgpalett. Annalkande mål är röda och mål som avlägsnar sig är gröna, vilket underlättar förståelsen av trafiksituationen.

Marin radar, viktiga funktioner – Range Fusion-teknik | Marine Electronics by Raymarine

RangeFusion™-teknik

RangeFusion™-tekniken, som bara finns på Cyclone-radar, kombinerar korta och långa pulser i den enda radarbilden med hög tydlighet och levererar exceptionella mål på kort och långt avstånd samtidigt.

Viktiga funktioner för marin radar – målspårning med Target Tracking | Marine Electronics by Raymarine

Display för målspårning med True Trails

Visar hur rörliga mål har rört sig inom radarbilden. Live-mål visas med sin primära färg och dess väg eller kölvatten förblir synligt efter målet under en period som kan ställas in. Det innebär att du lättare kan se mål som rör sig och avgöra deras riktning inom radarbilden.

Viktiga funktioner för marin radar – AIS-integrering | Marine Electronics by Raymarine

AIS-integrering

Med ditt AIS-system kan du se andra båtars ikoner på radarbilden. För att utnyttja den här funktionen behöver du en AIS-mottagare eller sändare/mottagare som kan anslutas till din multifunktionsdisplay.

NYA Magnum Radar – Styrkursuppdateringar i realtid | Marine Electronics by Raymarine

Stabiliserad PPI-display

Radarns PPI (Plan Position Indicator) eller radarbilden uppdateras i realtid till och med när båten ändrar kurs. Det innebär en jämn, exakt plott över alla radarkontakter vid kursändring eller andra manövrar, utan att man behöver vänta på att skannern har roterat färdigt. För stabiliserad PPI krävs en kurssensor som Raymarines EV1 eller ett Evolution Autopilot-system.

Viktiga funktioner hos marina radar – MARPA målspårning | Marine Electronics by Raymarine

MARPA målspårning

MARPA är en funktion för undvikande av kollision som låter din radar fånga upp och spåra intressant mål. Mål kan fångas upp manuellt eller automatiskt (på vissa system). Efter att målet fångats upp beräknar radarn målets kurs, hastighet, närmaste passeringspunkt (point of approach, CPA) och tid till CPA. Symboler på skärmen visar målets riktning och hastighet. Du får varningar (hörbara och visuella) när farliga situationer är på väg att inträffa.

Marin Radar Key Features – Radaröverlagring på sjökortet | Marine Electronics by Raymarine

Radaröverlagring på karta

Radarbilden visas som ett halvtransparent lager på sjökortet. Då kan du bekräfta sjömärkens position, andra fartyg, hinder och fasta land genom att jämföra dem mot sådant som finns på sjökortet. Radaröverlagring är också mycket användbart för radar-nybörjare och för personer som vill känna sig trygga med att tolka radarns återgivning.

Viktiga funktioner för marin radar – Tidsinställt sändningsläge | Marine Electronics by Raymarine

Tidsinställt sändningsläge

är en värdefull strömbesparande funktion för segelbåtar och elbåtar. När funktionen är aktiverad sänder radarskannern automatiskt vid valt intervall och återgår sedan till standby-läge. Det minskar radarns totala arbetscykel samtidigt som du kan hålla utkik på långa avstånd. Detta innebär betydande besparingar av den viktiga batterikapaciteten under gång.

ÖPPEN RADAR KONTRA RADOMSYSTEM

Radom eller öppen antenn – Vad är skillnaden?

Marina radarsystem finns i två huvudkategorier: Öppen antenn eller inneslutna radomsystem.

Marina radarsystem med öppen antenn | Marine Electronics by Raymarine

Öppen antenn

Radarskannrar med öppen antenn består av två delar. I radarpiedestalen finns skannerns elektronik och drivmekanism. Överst på piedestalen är radarantennen eller radarvingen monterad. Raymarines Cyclone öppen radar och Magnum öppen radar har bägge flera effektalternativ och du kan välja antenn på 3 fot, 4 fot eller 6 fot

Radar med öppen antenn kan täcka ett större område än radomtypen. Med öppen antenn får man en mer detaljerad kustlinje och tygligare bild av mål som ligger tätt ihop, tack vare den större antennen. Skannrar med öppen antenn är också mer känsliga för otydliga mål och mål på långt håll tack vare de större antennerna.

Marina radarsystem med radom | Marine Electronics by Raymarine

Inneslutna radomskannarar (radomer)

Inneslutna radomskannrar innehåller många av de komponenter som deras kusiner med öppen antenn har, men alla rörliga delar är inneslutna i en så kallas radom. Ett sådan arrangemang är särskilt populärt på segelbåtar där segel, rigg, rep och fiskelinor riskerar att fångas in av en snurrande antenn. Radomskannrar är kompakta och väger lite och passar därför i de allra minsta båtarna.

Raymarine har två serier radarskannrar av radomtyp: Quantum radarsystem som utnyttjar solid-state CHIRP pulskompression för att upptäcka mål på nästan 40 kilometers avstånd. Quantum har också utmärkt detekteringsförmåga på kort avstånd vid navigering i dimma tack vare att skannern kan se föremål så nära som på 5,5 meters håll.

Skannrar med HD Color har många av funktionerna som Magnum öppen radar har, men i mindre förpackning. HD Color-system kan se så långt som 77 kilometer och har funktioner som fågelläge, dubbelt område, skanning med hög hastighet mer mera.

Radarskannrar


Raymarine har fyra typer av marina radarsystem: Quantum-radomer, HD Color-radomer, Cyclone med öppen antenn och Magnum med öppen antenn. Jämför de olika modellserierna snabbt med hjälp av tabellen. För exakta värden, se specifikationen för respektive produkt.  RAYMARINE RADARSKANNRAR
Radartyp Cyclone, radar med öppen antenn Magnum™ radar med öppen antenn Quantum-radom Quantum 2 med doppler HD Color-radomer
Modeller Öppna radarskannrar på 55 W (6 kW) och 110 W (12 kW),
storl. 1, 1,2 eller 1,8 m (3, 4 eller 6 fot)
Öppna radarskannrar på 4 kW och 12 kW,
storl. 1,2 eller 1,8 m (4 eller 6 fot)
Quantum 18 tum Quantum 2 18 tum Radomer på 4 kW,
storl. 45 eller 61 cm (18 eller 24 tum)
Kompatibla multifunktionsdisplayer Axiom, Axiom+, Axiom Pro, Axiom XL Axiom, Axiom+, Axiom Pro, Axiom XL, eS-serien och gS-serien Axiom, Axiom+, Axiom Pro, Axiom XL, eS-serien och gS-serien Axiom, Axiom+, Axiom Pro, Axiom XL Axiom, Axiom+, Axiom Pro, Axiom XL, eS-serien och gS-serien
Perfekt för Motorbåtar samt för kommersiell och brottsbekämpande verksamhet Motorbåtar samt för kommersiell och brottsbekämpande verksamhet Segel- och ribbåtar samt mindre motorbåtar Segel- och ribbåtar samt mindre motorbåtar Segel- och motorbåtar samt för lättare kommersiell verksamhet
Typ Solid-state CHIRP pulskompression med doppler målspårning och RangeFusion™-teknik Radareknik med super HD-färg Solid-state CHIRP pulskompression Solid State CHIRP pulskompression med doppler målspårning Radareknik med HD-färg
Strömförbrukning Cyclone – 4 kW 70 W (30 W standby)
Cyclone Pro – 12 kW 110 W (30 W standby)
70 W (30 W standby)
110 W (30 W standby)
Energieffektiv design med låg strömförbrukning. 17 watts sändning och 7 watts standby Energieffektiv design med låg strömförbrukning. 17 watts sändning och 7 watts standby 18 tum 40 W (20 W standby)
24 tum 60 W (25 W standby)
Räckvidd Cyclone – 6 kW: 72 NM
Cyclone Pro – 12 kW: 96 NM
4kW: 72NM
12kW: 96NM
24NM 24NM 18” 24NM
24” 48NM
Prestanda Överlägsen målseparation med hjälp av CHIRP pulskompression och teknik för att koncentrera radarpulsen. Robust aerodynamisk design. Snabb målspårning, 60 rpm Överlägsen målseparation med teknik för att koncentrera radarpulsen. Tillförlitlig radarteknik, används av United States Coast Guard Låg vikt, lätt att installera. Utmärkt prestanda på korta och långa avstånd. Upptäcker mål så nära som på 5,5 meters håll Låg vikt, lätt att installera. Utmärkt prestanda på korta och långa avstånd. Upptäcker mål så nära som på 5,5 meters håll Kompakt radomradar med tillförlitlig prestanda. Skannar med hög hastighet
Automatiskt fågelläge Cyclone, förbättrat fågelläge Ja Nej Nej Ja
MARPA målspårning Ja Ja Ja Ja Ja

Se och ladda ner Raymarines svar på OfComs allmänna meddelanden med förslag på ändring av Wireless Telegraphy Act Licences