Fyra saker kring båtens utrustning du bör kolla innan säsongen börjar

Fyra saker kring båtens utrustning du bör kolla innan säsongen börjar

Tuesday, May 3, 2016


Raymarines Pro Ambassador, Alan Watson delar med sig av sin checklista inför båtsäsongen för att du ska vara säker till sjöss

April 2016  

När den nya båtsäsongen börjar är det dags att på nytt bekanta sig med navigationsutrustningen ombord och att kontrollera att allt är rätt inställt och fungerar för att vara säker på sjön under de kommande månaderna.

Alan Watson, en erkänd navigationsexpert vars kunder är allt från veckoslutsseglare till professionella seglare, delar med sig av sina viktigaste tips för att säkerställa att den marina elektroniken ombord är redo för hela båtsäsongen.


✔ 1. Multifunktionsdisplayen

Multifunktionsdisplayerna har i grunden förändrat hur man navigerar och dessa intelligenta och intuitiva skärmar har öppnat upp för fler möjligheter i båtfolkets värld. De ger seglaren mycket information som är lättillgänglig, vilket sparar tid och ansträngning ombord och utgör ett ovärderligt tillskott för alla båtar. Till och med den mest hängivna användaren av papper och kartor inser nu värdet av multifunktionsdisplayer på båten. Eftersom multifunktionsdisplayer nu är så lätta att använda kan de bidra till att spara tid och ansträngning samt förbättra säkerheten ombord. När du använder din multifunktionsdisplay i dess fulla potential blir tiden till sjöss så mycket bättre.

Checklista inför båtsäsongen| Raymarine by FLIRKontrollera inställningarna på din multifunktionsdisplay  

”Veckosluten före den första båtturen är den bästa tiden att gå igenom multifunktionsdisplayen och kontrollera att alla viktiga inställningar är på plats”.  

Det första jag kollar är att min kartkassett är uppdaterad. Sedan kör jag igång systemet och kollar att jag får en bra positionsbestämning via GPS. Då är den första kritiska punkten ”var är jag?” avklarad. Den andra är djupet, så kontrollera att du får en rimlig djupavläsning på ekolodet eller fishfindern, kolla sedan att varningarna för grunt vatten är inställda så som du vill ha dem. När jag vet var jag är och att jag befinner mig på säkert vatten är min nästa prioritering att se och bli sedd, så kontrollera att du kan se AIS-mål på kartplottern och, om du har AIS med klass B-överföring, kontrollera att den också fungerar som den ska.

Om du inte har uppdaterat sedan 2015 finns risk för att du inte har de senaste funktionerna och bugfixarna eller den bästa prestandan. Var noga med att kolla sidan med programuppdateringar på Raymarine.com för den senaste programvaran.


Kontrollera kompassen i din autopilot | Raymarine by FLIRKontroll av autopilotens kompass  

✔ 2. Din autopilot

Om du har installerat en autopilot, använder kartplottern kompassen i den för att ge riktningen. Slå på riktningsvektorn (tidigare röd, nu lila) på kartplottern och se till att den pekar åt rätt håll. Om den inte stämmer är det risk för att någon har lämnat kvar sin verktygslåda intill sensorn. Det bästa är att ställa in riktningen utanför hamnområdet och gamla autopiloter mår bra av att kalibreras för att rita om deviationskurvan. Moderna autopiloter gör detta automatiskt i bakgrunden.


✔ 3. Din radar

Det nästa du ska göra är att kontrollera radarn. Det gör du bäst utanför hamnområdet. Kontrollera att mål visas på skärmen, och styr sedan båten mot ett litet mål med radarn i läge ”Head Up” (bara för testet, jag använder normalt sett ”Course Up”), och se till att det syns på riktningslinjen. När det är gjort, gå till kartvisning och slå på radaröverlagring. Försäkra dig om att landekon är rätt placerade över land på kartan. Om de inte är det, innebär det att kompassinformationen från autopiloten inte är korrekt utan måste kalibreras.

Kontrollera din radar | Raymarine by FLIRRadaröverlagring på karta  

Kontrollera din VHF | Raymarine by FLIRKontrollera överföringen i din VHF-radio  

✔ 4. Din VHF

Och till sist, glöm inte VHF:en. Ett vanligt fel är vatten i antennkabeln som inte påverkar mottagningen, men minskar sändningsområdet till i stort sett noll. Ett testanrop till en avlägsen station (inte marinan bara 100 meter längre bort) visar om systemet fungerar.


Alan har arbetat tillsammans med Raymarine i många år och gillar att ge kurser i navigering och radar – mer information finns på www.raymarine.co.uk/training

Ta reda på mer om ovan beskrivna utrustning: Multifunktionsdisplayer | Autopiloter | Radar | VHF

Alan Watson, Raymarine Pro Ambassador | Raymarine by FLIR  

COMMENT