Raymarines system är ett säkert kort inom racing | Raymarine - A Brand by FLIR

Raymarines system är ett säkert kort inom racing

Wednesday, September 11, 2019


Racing Systems by Raymarine - A Brand by FLIR

Raymarines lösningsbaserade innovationer har mycket att erbjuda engagerade klubbracers

Greg Wells och Will Sayer på Raymarine har mycket stor erfarenhet av racing. Greg, Raymarines EMEA OEM Sales Manager, ”har tävlat med Farr 40 och Mumm”, och Will, Raymarines Experience Manager for Sailing and Global Product Manager for multifunction displays (MFDs) and instruments, har tävlat i offshore-tävlingar som OSTAR och Fastnet i sin Sigma 33.

Racing Systems by Raymarine - A Brand by FLIR

Båda två är väl kvalificerade för att beskriva fördelarna med Raymarines produkter för klubbkappseglare, som tar sin början i live-visningen av dynamiska laylines på sjökortet i företagets operativsystem LightHouse 3. ”Denna funktion visar även vindhistorik” påpekar Greg. ”Så när den ritar en layline är det i form av en kon, eftersom vinden beräknas under en valbar period mellan tre och 60 minuter. Vinden växlar hela tiden och den här funktionen ger dig effektiva tips om första möjliga tillfälle att slå och passera en waypoint eller när du senast bör göra det.”

Will beskriver de racingfunktioner som är tillgängliga i den senaste systemuppdateringen av operativsystemet Axiom, LightHouse Bermuda 3.10. ”Vi har skapat ett racingläge i MFD som aktiverar en racenedräkning och timer för startlinjen”, säger han. ”Med startlinjeverktyget kan du pinga ändlägena: du kan gå till märket för ena änden av startlinjen och trycka på en knapp och sedan segla till funktionärsbåten och trycka på en knapp. Då har du direkt ställt in startlinjen.

”Du känner till den sanna vindriktningen och systemet kan då avgöra vilkenände av linjen som är fördelaktig att starta vid och när den är inställd tillämpas laylines på startlinjen. Det betyder att du kan se om du måste slå för att klara linjen. Och när du känner till detta ger dig nedräkningstimern tid för manövrering. I raceläge finns det en ny översiktssida med namnet Race Start: den visar nedräkningstimern i stort format. Den visar avstånd till startlinje och vinkel i meter mot sann vindriktning, vilket betyder att du ser i vilken ände eventuell förskjutning finns och hur stor den är.”

Racing Systems by Raymarine - A Brand by FLIR

Will berättar mer om Raymarines trådlösa displayer. ”Maxi-displayen är en viktig racingprodukt i vårt trådlösa utbud: stor, ljusstarka siffror, designad för placering på masten, synlig från alla delar av båten.”

“Airflow-programmet är inbyggt i Maxi,” tillägger Greg, “och den tillämpar korrigeringar som orsakats av effekten av upwash. Det är alltid svårt att få korrekt kalibrerad verklig vind för båda bogarna: det verkar alltid som att vinden slår med dig när du slår. Airflow gör korrigeringar för detta som ger 95–96 % noggrannhet som standard samtidigt som du kan göra exakta justeringar.”

Greg fortsätter med att hylla Raymarines utbud av trådlösa instrument som kan integreras i Raymarines SeaTalkNG-system via Microtalk Wireless Gateway. ”Faktorer som målhastigheter och polardata är beroende av en rimligt väl kalibrerad båt och Raymarines trådlösa produkter ger dig en näst intill perfekt kalibrerad båt direkt ur lådan. Tävlingsseglare vill ofta ha olika data för kryss och undanvind, därför har vi en smart liten funktion som automatiskt ändrar data baserat på vindvinkeln.

”Och integrationen med SeaTalkNG inkluderar Evolution-kurssensorn i datan så nu får du in otroligt bra kompassdata i systemet. Dessa data är avgörande för att alla prestandadata ska fungera eftersom sann vind beräknas från kompassen.

”Allt detta är resultat av en mer lösningsledd tankeprocess”, sammanfattar Greg. ”Vi har fokuserat på att göra livet lättare för våra kunder.”

COMMENT