Raymarine presenterar integration med Cyclops Marine i den kommande LightHouse HVAR version 3.16

Cyclops Marines teknik för trådlös lastavkänning kan nu integreras i Raymarine system för de användare som uppdaterat operativsystemet LightHouse


Fareham, Storbritannien – Raymarine har glädjen att presentera sin kommande programvaruuppdatering av operativsystemet LightHouse HVAR 3.16. LightHouse 3:16, som fått sitt namn efter den kroatiska ön HVAR i östra Adriatiska havet, kommer med flera nya funktioner och smart, trådlös lastavkänning från Cyclops Marine. LightHouse programvaruutgåvor erbjuder nya, regelbundna systemfördelar för alla båtägare som använder AxiomTM-displayer.

Cyclops Marine grundades 2018 för att förenkla de sofistikerade lastavkänningsenheter som tidigare endast var tillgängliga för tävlingsteam och superyachtbesättningar. Integreringen av denna teknik med LightHouse HVAR 3.16 blir ett betydande tillskott och innebär ökad medvetenhet för både tävlings- och fritidsseglare

Cyclops Marines sensorer är trådlösa, lastavkännande instrument, utformade för att mäta belastningen på segelbåtens rigg. Smarttune är utformad för att ersätta den befintliga vantskruven för antingen för- eller sidostagen, medan smartlink helt enkelt kan användas för alla segel, fall, akterstag, skot, dirkar, flagglinor och avbärare. Sensorerna ansluts trådlöst till Cyclops Marine Gateway under däck, som ansluter till Raymarines Axiom-displayer för att visa belastningen vid identifierade belastningspunkter på båtens rigg. Med LightHouse HVAR 3.16 kan användaren se strömförande, statiska och dynamiska belastningsdata som överförs av Cyclops Marines sensorer på upp till 50 givarplaceringar.

För tävlingsseglare gör realtidsvisning av spänningen i för- eller akterstaget att spänningen i skoten kan optimeras vid kritiska punkter. Skepparen kan därför öka spänningen för mer kraft eller minska den för att minska kraften, och få ut så mycket som möjligt av vindförhållandena och styrningen för att möjliggöra den snabbaste repeterbara prestandan.

Smart lastavkänning gynnar också de ofta nöjesseglande katamaranägarna. Katamarens två skrov lutar inte lika mycket i stark vind, vilket gör det svårare att bedöma lasten på seglen. Ett biminisolskydd, vanligt i varmare klimat, förvärrar problemet eftersom seglen blir svårare att se, och det blir svårare att bedöma seglens effekt. Momentana spänningsdata på Axiom-displayer eliminerar sådana oklarheter.

Ian Howarth, vd för Cyclops Marine, skriver: ”Vi är mycket glada över att seglare med Raymarines AxiomTM-displayer kan få nytta av fördelarna med att se riggens belastningar i realtid. Gång på gång berättar tävlingsseglare för oss att det en ”game changer” när de hittar den ultimata hastigheten och kan replikera riggen. För fritidsseglare innebär möjligheten att se lastpåfrestningar uttryckt i begripliga siffror en garanti för att de seglar inom säkerhetszonen, eller en tankeställare att det kanske är dags att ta in ett rev”.

Axiom-användare får en rad ytterligare funktionsförbättringar med den nya programvaruutgåvan LightHouse 3:16. Ankringsläget tar nu hänsyn till kölkompensation och vattenlinjens avstånd till däck, och användare av MercuryTM-motorer kan nu dra nytta av ett popupfönster, som förser skepparen med systeminformation och varningar om motorernas status.

”De nya funktionerna i LightHouse 3.16 och tillägget av Cyclops Marines teknik är ett annat exempel på den ständigt förbättrade LightHouse-programvaran och Axiom-displayens ekosystem som levereras till båtfolk med lämplig utrustning. Lastbärande sensorer ger båtägare tydlig tillgång till de mest oumbärliga data för snabb och exakt segelhantering”, säger Gregoire Outters, General Manager på Raymarine. ”Det styrker oss i vår filosofi att vi genom att ge seglare fullständig kontroll över sjön, så att de har den mest kompletta bilden av navigationsinformation i realtid framför sig, avsevärt förbättrar säkerhet, situationsmedvetenhet och prestanda.”

Mer information om operativsystemet Raymarine LightHouse 3 finns på www.raymarine.se/multifunktionsdisplayer/lighthouse3/v3-16.html