Livet ombord

Affärsmannen från Connecticut, Raf Aviner, förlitar sig på elektronik från Raymarine och FLIR för att hålla sin familj och deras MCY 76 Skylounge säker till sjöss


Livet ombord - MCY 76 Skylounge | Marine Electronics by Raymarine

Raf Aviner och hans familj älskar båtlivet. Med hemmahamnen i Connecticut som startpunkt tillbringar familjen Aviner mycket tid i Long Island-sundets vatten, och åker ofta längs Hudsonfloden och upp till Norra Maines ostkust. ”Vi tillbringar mycket tid på båten”, säger Raf, och ”båten” är hans nuvarande båt, en MCY (Monte Carlo Yachts) 76 Skylounge. ”Vi är ut på sjön en hel del, från juni och in i oktober här utmed nordöstra kusten och hela vintern utmed Floridas bägge kuster. Även när vi inte är ute på sjön används båten regelbundet som flytande lägenhet, och jag använder den också som kontor.”

Raf gick över till motorbåtar för nästan tio år sedan och har haft tre yachter sedan dess. De två senaste har varit MCY. ”Från början var tanken att använda båten för att komma bort från jobbet, men jag upptäckte snabbt att jag verkligen älskar att arbeta ombord, det är min favoritplats”, säger Raf.

Hans önskan att arbeta från båten blev en viktig faktor vid bygget av hans nuvarande 76 Skylounge, den första i sitt slag från den välkända italienska tillverkaren. ”Det var inte optimalt på mina två första båtar”, säger Aviner. ”Jag satt antingen i kabinen med en bärbar dator i knät eller i salongen. Jag hade aldrig ett riktigt eget utrymme. Vi ville ha mer interiörutrymme i salongen, och att slippa ha styrpulten där nere på den nya 76:an öppnar verkligen upp för oss. MCY fördubblade också utrymmet på flybridgen i den nya 76:an. När det utrymmet avskiljts fick vi en mycket stor andra salong som fungerar som ett trevligt, tyst kontor för mig, där jag kan arbeta ännu bekvämare och mer effektivt från båten.”

Raf, som ofta ensam har befälet på båten, började leta efter tekniker som skulle öka situationsmedvetenheten och säkerheten redan innan hans 76 Skylounge – beställd med dubbla dieselmotorer på 1650 HK MAN – ens var i närheten av bli klar. En komplett system av den allra senaste elektroniken från Raymarine och FLIR blev lösningen, den väckte Rafs förtjusning och tillförde den förstklassiga funktionalitet och ökade sinnesro som han sökte.

Livet ombord - MCY 76 Skylounge | Marine Electronics by Raymarine

”Bland annat letade jag efter ett kamerasystem som skulle ge någon slags flygvy runt båten som skulle underlätta manövrering i trånga vatten”, berättar Raf. ”Jag presenterades för en Raymarine-representant som kunde förklara det nya varningsystemet DockSense™-. Jag blev imponerad och vi bestämde oss för det. Jag är nöjd med det, det är ett mycket bra system som är tillförlitligt och fungerar bra.”

En nyligen genomförd undersökning på uppdrag av Raymarine visade att över 70 % av erfarna kaptener rapporterade att de upplevde ett visst mått av stress vid tilläggningen. DockSense Alert ger skeppare som Raf Aviner självförtroendet att manövrera fartyget när sikten är begränsad, vilket bidrar till att undvika förargliga eller, ännu värre, dyra missöden.

Livet ombord - DockSense Integration | Marine Electronics by Raymarine

DockSense Alert integreras med båtens multifunktionsdisplayer Raymarine Axiom® för att ge ett fågelperspektiv i realtid av fartyget och dess närmaste omgivning. Raymarines kameror med stereobild i 3D levererar direktvideo till förarplatsen – eller någon annan styrplats med Axiom-display – och utnyttjar avancerade rörelsesensorer för att exakt mäta avståndet mellan båten och externa föremål. Systemet avger även akustiska och visuella varningar och informerar intelligent Raf eller hans befälhavare om föremål som annars är utom synhåll från rodret.

”Efter att ha haft ett annat elektronikmärke kändes det först lite kusligt när jag flyttade till Raymarine, men mina vänner på MCY var orubbliga", säger Raf, som ser sig själv som en tekniknörd. ”Jag måste säga att jag är mycket nöjd med tekniken. Vi tycker att Raymarines ClearCruiseTM AR--system (förstärkt verklighet) är mycket användbart för navigering, liksomFLIR M364C, som använder både värmekameror och HD-kameror med synligt ljus för klara bilder under gång vid alla ljusförhållanden. Båda dessa system – liksom DockSense Alert – integreras sömlöst med all annan Raymarine-utrustning och andra system ombord och är verkliga game-changers,” fortsätter Raf. ”Jag ville ha de bästa och senaste systemen på den här båten, och Raymarine har verkligen levererat."

Onboard Lifestyle - Axiom XL | Marine Electronics by Raymarine

Vid tiden för vår intervju befann sig familjen Aviners båt fortfarande i Mexikanska gulfen på Floridas västkust, men affärsmannen väntade ivrigt på dess ankomst till Connecticut. ”Vi tar snart hit henne”, säger han. ”Hon har blivit en stor del av vår familjs dagliga liv och vi saknar verkligen henne när vi inte är tillsammans. Vi har turen att ha en hel del vackra vatten och spännande destinationer att utforska här i nordöstra USA och ser verkligen fram emot att komma igång med våra sommarseglatser.”

För mer information om Raymarines många sätt att öka säkerhet, medvetenhet och tillfredsställelse för fritidseglare, fiskare, sjömän och räddningspersonal, besök raymarine.se.