Raymarine går på djupet efter kalla fakta

Tuesday, December 3, 2019

Vid Raymarines miljötestcenter utvärderas integriteten hos företagets produktutbud med exceptionell grundlighet, med början i värmekammare och ”Wet Room”.

Användning på fartyg i extrema maritima miljöer kan få det att isa i märgen! Raymarines ambassadör Juho Karhu har egen erfarenhet av detta då han år 2019 seglade en vanlig Beneteau Idylle från 1980-talet från Finland till Svalbard. Juho gillar visserligen snö och is, men han var tvungen att veta att utrustningen också skulle klara av det. Därför valde han Raymarine som navigationshjälp i de isfyllda vattnen i Barents hav.

Raymarine - Test Centre

I polarvatten kan man räkna med stora dyningar och med sommartemperaturer normalt runt -10 °C, som faller till -30 °C eller lägre på vintern, är rätt utrustning en fråga om överlevnad. Oskyddad hud kylskadas på under fem minuter i sådana förhållanden.

Om en riktigt tuff miljö kan göra detta med besättningen, föreställ dig då vad den kan göra med båten. Båtförare måste självklart kunna lita på sin utrustning, oavsett vad naturen, ödet och omständigheterna kommer med. Därför utsätter Raymarine alla sina produkter för stränga tester i miljötestcentret i Fareham.

För att kunna uppfylla och överskrida parametrarna i IEC 60945-testerna för maritim navigation samt för utrustning och system för radiokommunikation, lämnas inte en enda sak åt slumpen vid anläggningen. Bland faktorerna som testas finns variationer i strömförsörjning, extrema temperaturer och halter av luftfuktighet, solstrålning, saltstänk och dimma, vattentålighet, vibration och oöm hantering.

Raymarine - Test Centre Raymarine - Test Centre

Att bevittna hur dessa tester genomförs är verkligen en ögonöppnare. En rundtur av testcentret börjar med värmekamrarna, där produkterna vid upprepade tillfällen testas och sänks ned i vatten över natten för att säkerställa att de startar, startar om och fungerar inom ett massivt temperaturintervall från -25 °C till 55 °C och att de tål lagring när de inte används från -30 °C till 70 °C.

Raymarine - Test Centre

En markant höjning av ljudnivån signalerar att vi närmar oss ”Wet Room”, ett område där vattentåligheten testas och där skyltar upplyser om att personalen måste bära hörselskydd när de utför IPX6-test. Produkterna får denna klassificering om de tål påfrestande test som utformats för att bedöma vatten- och/eller damm-tålighet. Ett sådant test kräver att produkterna sprayas kontinuerligt med minst 100 l vatten per minut från en brandslang i minst 30 minuter och att enheten ska fungera både under och efter testet.

Branschstandard kräver att produkterna ska tåla en fuktig och blöt miljö i en halvtimme, men Raymarine lämnar dem där en hel dag för att spegla verklig användning. Produkterna demonteras sedan för att säkerställa att det inte finns något vatten inuti dem: en droppe vatten under en produkts livslängd blir en flod inuti enheten.

En lekman kan bli förvånad över att det i det här skedet inser att testningen av vattentålighet just har börjat, vilket nästa bloggavsnitt i serien kommer att visa...